belajar sampai bila-bila!

  • 1

hehehehe haii.. aku rse, kat finland nih, lecturer lagi respect student daripada student respect lecturer. well, aku xtau nak blame sape sbnrnya. sistem yang diorang gune ke, lecturer ke, student ke, or sape2 la. yang penting dan pasti, bukan salah aku. haa. diorang nih mcm hidup based on trust gile. and, positive thinking. sentiasa bersangka baik.



tadi dtg kls lmbt, ingatkan jadi org paling lambat, jap lagi masuk kelas tgk ade lecturer sorang je. huhu. then dia ajak la bincang klau2 boleh tukar kelas hari lain sebab jumaat seems to be a day yang mcm org dah xde mood je nak g bljr. pagi pulak tuh. so, dia pun mule lah dok tengok senarai student dia n compare dengan jadual n availability of the lab smua. ape yang aku surprised, dia sedaya upaya cari waktu yang takde overlap dengan mne2 kls lain yang student dia kena attend.



kat sni, diorang boleh pilih subjek yang diorang nak, tanpa ade limit kredit ke ape? aku xsure. tapi klau aku usha jadual diorang, mesti mcm penuh gile! smpai banyak je kelas yang overlapped. contoh, kelas A overlap dengan kelas B. so, ape yang diorang buat, diorang dtg ke kelas A minggu ni, minggu depan dtg kelas B pulak. itu minggu pertama or kedua je. but then, klau lecturer yang ngajar diorang tuh xmenepati citarasa (mengajar dengan cara yang diorang xsuke), diorang tend to skip the class and just go to the other class yang diorang suka cara pengajarannya la.



so, contoh dlm kelas aku, dlm senarai nama, patutnye ade 11 orang. tiap minggu waktu kelas, bilangan yang datang varies. minggu ni 3, minggu depan 5, minggu dpn lg 2, mcm td, aku sorang je. tapi yang pelik, bile exam, mcm ramai pulak. xde la penuh smpai 11 org. tapi jadi 8 org gitu la. xpenah plak nampak diorang yang lain tuh. bile keluar result, siap dapat highest mark. so, aku jadi keliru gile dgn diorang ni. b4 exam start, kau xde la nampak diorang diri luar kelas dgn paper ke ape ke. sje dok cafe bebual2. masuk exam, xsmpai setengah jam, submit paper. hol hol hol. aku mmg shocked kot memule tuh. kejutan budaya exam. haha.



diorang kat sni, mmg jenis yang btl2 nak belajar. pasal tuh diorang xdtg kelas pon diorang blh score. myb sbb diorang phm sendiri. diorang xsuke kelas yang lecturer ckp dgn diri sendiri. diorang suke yang banyak jawab bila ditanya. mcm to way communication la. and, diorang xdtg bukan sbb diorang ponteng, tp sbb diorang ade kelas lain.


so, itu la yang lecturer aku ckp td. mungkin diorang ade kelas lain yang diorang kena attend skang ni, pasal tu xdtg kelas saya. punyelah baik. wlaupon ade yang xpenah dtg kelas dia, waktu exam dia bg je masuk. klau kat utm ni, lebih 3 kali xdtg kelas silap aku failed terus. huhu.



aku kesian sebenarnya kat lecturer tuh. sbb dia rasa dia seorang lecturer yang dia rse xdpt nak deliver dengan baik, and secara attractive. so, dia kate, takpe lah, kelas yang diorang pegi tuh lecturer tuh memang bagus. pasal tuh diorang attend kelas tu instead of my class. sobsss. tapi, mcm aku ckp.. xtau nak salahkan spe.



tapi, aku suke kot cara mcm nih. sbb student ade hak untuk buat ape yang dirasakan perlu and terbaik buat diri diorang sndri. sbb aku percaya, guru bukan hanya seorang manusia. tapi banyak lagi! pengalaman boleh jadi guru, keadaan boleh jadi guru, peringatan boleh jadi guru, keterpaksaan boleh jadi guru, kegembiraan boleh jadi guru, makanan boleh jadi guru. banyak sangat. well, itu pada pendapat aku la.



so aku harap, pengalaman dan ilmu yang aku dapat kat sni, sedikit sebanyak dapat mengajar aku erti sebuah kehidupan yang lain dari yang kebiasaannya. insyaAllah. :)

1 comment:

noly anna said...

interesting
salam:)
nnt free singgahlah ke blog noly ye
www.nolyanna.blogspot.com