"akulah pencuri profesional tuh. he he." - kata seorang pencuri profesional.

  • 17
profesional sangat la kalau gitu.

well, yesterday was my last day work. done! alhamdulillah. tak tahan lama-lama dok situ. dengan kak pon, dengan zana the lion, dengan sue the gold teeth, dengan ashaari the shining head. wah. bagai bagai rencahnye.

enough with work stuff.

lepas neh bulih bangun lewat. ha ha ha. qada' semua tidur sampai lebam mata. hamek kau! tade lagi tersengguk-sengguk nak menangis kau tahan ngantuk.

hari neh, 23rd of May 2010, aku g jogging kat kawasan istana kat bandar jb tuh. dengan kak ecah, kak dayah, dan kak siti. tak. bukan kak siti hajar. kak siti je. we all pegi lambat sikit. dalam 7.30? kak ecah lambat siap. sampai-sampai matahari da terang ye.

so, we all jog la macam biasa. tipu la kalau kak ecah paling banyak lari. lagi tipu kalau dia yang lari depan sekali. ha ha ha ha. shhh. jangan bagitau dia.

kitorang lepak-lepak jap kat kawasan tuh. cantik dan sungguh menenangkan. nyaman. nampak laut dan singapore. serious aku cinta laut. kalau banyak duit, aku nak buat uma kat laut. bukan dekat-dekat dengan laut. bukan tepi laut. tapi dalam laut. ukeh mengarut.




nak tengok primadona-primadona kepenatan? amek neh.



tuh semua cerita yang happy. da masuk dalam keta, da gerak balik, still happy. yang tak happy bermula bila henpon-henpon dan duit-duit yang telah ditinggalkan dalam box kereta semua kena kebas secara lembut. lembut yang bagaimana tuh? ah. tuh yang kita tatau.

adui.

banyak beb. 2 henpon dan RM183. tak banyak? kau memang gila kalau cakap tak banyak. yang aku heran. siap ade RM3 tuh. tak bulih bla. nasib baik aku tak bawak beg duit. henpon aku bawak jog. sebab memang niat nak amek gambar. tapi eh. dia curi memang smooth habes. tak meninggalkan kesan langsung! kira pro la, kan? kak dayah memang kunci kereta dia b4 kitorang start jog. konpem! tatau la cmne dia bukak. pelik aku, pelik!

aku terkejut sangat ngan kejadian tuh. ye la. cmne la kalau henpon aku kena curi buat kali kedua. tak ke naya? nasib baik aku bawak henpon tuh bersama-sama. hati aku memang tak sedap pagi tadi. hem.

tapi, nak buat macam mane. benda da jadi, kan? memang sakit, memang perit. tapi, kalau kita bersedih cmne pon, belum tentu dapat mengembalikan semula barang yang da kena curi. halalkan je la.

la tahzan.

mungkin da bukan rezeki kita. semua tuh dugaan. Allah masih sayangkan kita. Allah duga kita, bagi kita musibah. uji ketabahan dan kesabaran kita. ape-ape pon, kak ecah, kak dayah, dan kak siti masing-masing redha dengan ape yang jadi. terkilan tuh memang ade. insyaAllah, Allah cuma amek sikit je. mungkin Dia akan beri lebih baik lagi lepas neh. siapa tahu?

ingat kawan-kawan. Allah tidak akan pernah menzalimi hambanya. yang baik semuanya datang daripada Allah. dan yang buruk semuanya datang daripada diri kita sendiri.

jangan bercakap besar dan terlalu berlagak. jika kita tidak pernah ditimpa musibah, sentiasalah muhasabah diri apabila orang lain yang terkena musibah. mungkin hari neh hari dia, esok lusa mungkin kita. wallahualam.

i asked for strength;
and Allah gave me difficulties to make me strong.

i asked for wisdom;
and Allah gave me problems to solve.

i asked for prosperity;
and Allah gave me the brain and brawn to work.

i asked for courage;
and Allah gave me danger to overcome.

i asked for love;
and Allah gave me troubled people to help.

i asked for favours;
and Allah gave me opportunities.

i received nothing i wanted,
i received everything i needed!

thank you, Allah.

p/s: jangan bila susah sje ingat Allah, senang terus lupa. ingatlah Allah setiap waktu dan ketika; susah mahupun senang. insyaAllah, kita akan bertemu dengan jalan bahagia. =)

17 comments:

k e r e p e k t e m p e said...

Oh tmn bunga istana johor. dah lama tak singgah mmg pmndgn pling cntik kt JB yg close to nature

aming said...

mne gmbor mu aja lol..

meself,Ms Fint said...

wah. nk jog gk .. xajak!!! HAHA dasar malas keje punye pencuri. adoi. xpe. Balasan Tuhan itu pasti. siap aa.

miss B said...

demn la ituh pencuri.hem!

itisrajah said...

asyraf - tuh la pasal. suke gile tengok pemandangan dari situ. =)

amin - ha ha. tuh gambar orang yang penat je. aku tak penat; so, tade la gambar aku. he he.

msfint - g ah jog. make you slim. he he. tuh ah pasal. siot sungguh pencuri. tapi mereka macam bertauliah la seh. ha ha.

hajar - tuh ah. kesian akak-akak aku semua. =(

aming said...

lol..ak baru nk tgk gmbor mu..mesti gmuk leni owk? :)
fb mu mcm lama dh xbuka lol?

itisrajah said...

amin - ha ha. mane kau tau aku gemok huh? stalker aku eh? ha ha. aku mane ade fb da skang neh. aku main blog je la. fb banyak masalah. rindu aku kat fb ke? he he.

aming said...

hahaha..rindu gop r..ak taip nama mu sabik xdop..lol..btw skali lg,nama chat kat blog mu tuh ak xleh nk post,mu block ak ke?hahahha

itisrajah said...

amin - ha ha. nnt aku buat fb baru khas untuk kau. aha. chat? ape pasal tak bulih? cuba try test sekali lagi.

aming said...

xleh gop..weh..satu ag,nape blog mu slow smcm je? stahun ak amik mase nk scroll ke bwh..hahaha

itisrajah said...

amin - haish. ape pasal tak bulih eh? pelik! nanti try lagi. he he. blog aku slow? bukan kau ke yang slow? he he. internet kau kot? orang lain bukak sesaat pon tak sampai. cube cek connection. eleh eleh. =)

aming said...

hahaha..blog mu mmg berat r..mcm ade kambing tersekat je..haha..mgkin sbb theme baru mu kot :)

itisrajah said...

amin - blog aku anti-kambing ah. ha ha. theme? oh, shame. please don't blame my theme. isk isk. nak pinjam theme kau la. can not?

aming said...

hahhaha...theme ak yg mne? yg baru ni ke? gler kembor r pastu..hahaha..the music washed away all the hate, and society started advancing :) ..weh..mu gne ag ke no celcom? ke mu gne public je leni?

itisrajah said...

amin - ha la. theme baru. baru sejiwa sejantung. wah. sastera kau skang eh. maju maju. ye. aku gune celcom. maxis tade kredit. nt celcom abes, aku baru gune public. ha ha. eh. da tanye kena kol. =P

aming said...

hahaha...xpe ak kol kekg..mu g r angkat kat public phone yg berdekatan..

itisrajah said...

amin - sengal!