serious bahagia.

  • 6
lepas je format laptop tuh ari, sound kat laptop aku tak berbunyi langsung. dia kate media driver not found la hape la. aku punye la google dan google banyak hari jugak. dan hari neh, dari celik mata sampai kejap tadi, sebok la mencari solution. so, finally, alhamdulillah. i found a site yang da pon menyelesaikan masalah aku. aku harap sekarang semuanya lengkap da. bluetooth, audio,keyboard, touchpad. ah. relief!

nasib baik aku tak uninstall dan install semula audio driver aku. sob sob.

so, kepada sesapa yang ade problem kat audio driver korang, jangan la cepat melatah macam aku. korang kena banyak bersabar. cuba cari solution kat internet. bersepah sepah skang neh. da macam sampah masyarakat da aku tengok. he he.

first of all, kalau problem yang aku alami neh sama or serupa or saling tak tumpah or saling tumpah dengan problem aku, korang try ikot perkara di bawah, ukeh? neh untuk windows xp ye. yang lain aku tak pasti sama ke tak.

  1. pegi kat Start.
  2. letak cursor kat My Computer, dan right click.
  3. pilih Manage.
  4. then pegi kat Device Manager.
  5. korang klik kat Sound, video and game controllers.
  6. kalau tade problem kat situ, try scroll bawah lagi.
  7. tengok la kalau kalau ade problem kat mane mane.
  8. then, fix it la.
ukeh. so, kalau nak lebih lanjut atau nak selesaikan dengan lebih segera, sila la pergi ke site neh.

p/s : nanti aku cube provide kan link untuk download file-file tersebut terus dari sini. tak janji. tapi aku cube. =)

UPDATE!
neh dia link untuk download file-file yang aku kate tuh. download dan install yang 1st. then download and install yang second. selamat mencuba! =)

MS UAA required before Conexant Audio.
MS UAA Hotfix: http://depositfiles.com/files/wz1s03149
Conexant Audio: http://depositfiles.com/files/lvw2pxam0

6 comments:

Fahana Jamil said...

wah.betol2 bermanfaat la hajar pnye post ni.
tahniah2.
hee

itisrajah said...

fahana - ye ah? ha ha. sje berkongsi. thank you. =)

botak said...

tu lah lecehnye pakai laptop nibnyk driver nk kne install..
rasenye kalau pkai desktop mcm lg senang je

itisrajah said...

botak - oh. sama je kot rasenye. sebab fungsinya sama. cume mungkin saiznya? hu hu. dua-dua pon komputer.

ketupat said...

tebaik r ja..

itisrajah said...

ejat - thank you, jat. terbaik sbb kwn ngan kau ah. =)